Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011
Στην Καρδίτσα δεν έχουμε χαράτσια;
Εδώ και κάμποσο διάστημα, σ’ όλη την Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά, στο κέντρο και σε συνοικίες, σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές, έχουν ξεπηδήσει «από τα κάτω» δεκάδες κινήσεις, επιτροπές, πρωτοβουλίες κλπ ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Καθημερινά, εδώ και εκεί, έχουμε δεκάδες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ Αντίθετα μ’ ότι συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα, στην πόλη μας το θέμα αυτό δεν έχει αναδειχθεί όπως του αναλογεί. Παπαλός, Πατσιαλής και λοιποί δημαρχαίοι, το χρησιμοποιούν για τις δημόσιες σχέσεις τους και το εκμεταλλεύονται για να μερεμετίσουν το φιλολαϊκό τους προσωπείο. Το χειρίστηκαν δημαγωγικά και φρόντισαν να το εκτονώσουν ανώδυνα υποβαθμίζοντάς το σε ζήτημα γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης. «Τσίμπησαν» και κάποιοι «θεσμολάγνοι» της Αριστεράς μας. Με αποτέλεσμα, εκτός από κάποιες κινηματικές αντιδράσεις που είχαμε όταν άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο, σήμερα να μην «κουνιέται φύλλο». Και δεν αναφέρομαι σε κάποιες ανακοινώσεις που γράφονται στις εφημερίδες. Ούτε στους υπαλλήλους του Δήμου που συγκεντρώνουν τα χαρτιά απ’ όσους δεν πληρώνουν. Ούτε τέλος αναφέρομαι στην ατομική στάση πολλών συμπολιτών μας που δεν έχουν, δεν θέλουν, δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι. Σε κινηματικές διαδικασίες αναφέρομαι. Σε συλλογικές δράσεις. Σε κόσμο που μαζικά, αλληλέγγυα, οργανωμένα, με συλλογικό τρόπο, θα κινητοποιηθεί, θα διαμαρτυρηθεί, θα βγει στο δρόμο, θα διαδηλώσει, θα φωνάξει, θα εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο χαράτσι και θα απαιτήσει την κατάργησή του. Αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί μόνο έτσι, ΜΑΖΙΚΑ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ. Γιατί το ζήτημα δεν είναι νομικίστικο αλλά πολιτικό. Δεν είναι ατομικό αλλά συλλογικό. Γιατί η διέξοδος δεν βρίσκεται σε λογικές ανάθεσης και εξουσιοδότησης (είτε στο Δήμο, είτε στο Δικηγορικό Σύλλογο, είτε στο… ΠΑΜΕ κλπ) αλλά στην ενεργοποίηση, στη συμμετοχή, στην κινητοποίηση του ίδιου του κόσμου. Δηλαδή στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το… κίνημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ολα σωστά! Μα... πού είναι το κίνημα οέο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δη το "μαζικό κίνημα"???
Απορία: Άραγε πόσο μπορεί να δημιουργηθεί και ξεπεταχθεί ένα (για οποιοδήποτε θέμα άρα και για το χαράτσι) κίνημα "από τα κάτω"??? Και μάλιστα "μαζικό"???
Δυστυχώς δεν μπορεί. Κι αν συμβεί -όπως το Δεκέμβρη του 2008 ή το καλοκαίρι του 2011 με τους αγανακτισμένους- θα σβήσει αμέσως, κυρίως επειδή ο καθένας θέλει να κάνει του κεφαλιού του, είτε πρόσωπο είτε ομάδα-συλλογικότητα.
Οταν ο καθένας θέλει να περνάει το δικό του στο όλον, και δεν καταδέχεται μια συνισταμένη των απόψεων κάνοντας ένα βήμα πίσω, για να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος από μια κοινή (κατά το δυνατόν) πορεία, δεν θα υπάρξει ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ούτε καν κίνημα.
Η "αλήθεια" ως γνωστόν δεν βρίσκεται σε έναν ή σε λίγους...
Παρά τις δυσκολίες, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ή δεν θα γίνουν προσπάθειες με τη βοήθεια και συμμετοχή όλων (μας) όσων αγωνιούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας πληγώνει και μας πεθαίνει ως ανθρώπους ξεχωριστά και ως (ελληνική) κοινωνία συνολικά.
Καλά μυαλά σε όλους μας,
φίλοι συναγωνιστές,
και καλόν αγώνα τη νέα χρονιά που έρχεται!!!
(Γιατί αυτή η χρονιά είναι το όριο πιστεύω:
ή ΤΩΡΑ ή ποτέ!!!)
Αποστόλης