Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Όχι στην αναβίωση του εφιάλτη των στρατοπέδων

Δήλωση του Νίκου Μιχαλάκη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καρδίτσας

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Καρδίτσα με αφορμή φήμες που θέλουν χώρος της πόλης να μετατρέπεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.
Ο συγκεκριμένος χώρος διεκδικείται τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή προκειμένου να τον αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και μια τέτοια εξέλιξη μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γι΄αυτό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αποτραπεί η υλοποίησή της.

Τα «κέντρα» μεταναστών, όπως κατ΄ ευφημισμόν ονομάζονται τα σχετικά στρατόπεδα κράτησης μεταναστών βρίσκονται λοιπόν και πάλι στο επίκεντρο του λόγου. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δέχεται για μια ακόμη φορά την επίθεση των μνημονιακών πολιτικών μ΄ ένα σωρό θέματα για την εργασία, την κοινωνία, την παιδεία, την υγεία, τους συνταξιούχους, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, βρίσκεται και πάλι η λύση αποπροσανατολισμού των πολιτών από τις πολιτικές κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, στο πρόσωπο των μεταναστών. Για ακόμη μια φορά οι μετανάστες στοχοποιούνται και γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Οπωσδήποτε το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα προβλήματα που ως χώρα καλούμαστε ν΄ αντιμετωπίσουμε, όμως αυτές δεν είναι λύσεις. Λύση αποτελεί μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα έξω από τις επιταγές της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. : Να δώσουμε χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα και που είναι πια η συντριπτική πλειοψηφία. Να οργανώσουμε κοινωνικές υποδομές για αυτούς που παραμένουν. Να ξηλώσουμε τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται. Κυρίως όμως να κάνουμε το πρόβλημα υπόθεση όλης της Ευρώπης.
Εμείς ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αρνούμαστε κατηγορηματικά την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες που αποτελούν ντροπή και αναδεικνύουν ρατσιστική αντίληψη, μακριά από τις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το φασισμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν τον διαπραγματευόμαστε, τον πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Έχοντας τη γνώση του παρελθόντος δεν επιτρέπεται να ανεχτούμε την αναβίωση του εφιάλτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου