Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας

Είναι γνωστό το πρόβλημα που προέκυψε μετά την ανακοίνωση της διοίκησης των τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, ότι μεταξύ των τμημάτων που θα κλείσουν είναι και αυτό της διατροφής και διαιτολογίας που εδρεύει στην Καρδίτσα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη και συνδέεται άμεσα με τα εδώ και πάνω από ένα χρόνο περίπου σχέδια των κυβερνήσεων γι' αυτό που αποκαλούν «χωροταξική αναδιάρθρωση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή, πρόσφατα, «σχέδιο Αθηνά».
Αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων ή ακόμα και Σχολών, με κριτήριο την πιο ουσιαστική στήριξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους κανόνες της καπιταλιστικής εξόδου από την κρίση. Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα και έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί (κατ' αρχήν η εσωτερική), δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η σοβαρή προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών να αξιολογήσουν οι ίδιοι την αποτελεσματικότητα των ανώτατων ιδρυμάτων σε σχέση με τους συνολικούς σχεδιασμούς τους. Με άξονα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιλέχθηκαν οι νέες διοικήσεις και με αυτόν τον άξονα θα γίνουν και οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις Τμημάτων. Οι εξελίξεις με τις συγχωνεύσεις συνδέονται επιπλέον άμεσα με την αναγνώριση των κολεγίων και το άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς. Τα νέα Τμήματα που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις είναι στόχος να είναι πιο ευέλικτα και υπό την ενιαία ομπρέλα της «διά βίου μάθησης», δηλαδή του συστήματος παροχής πιστοποιητικών και σεμιναρίων από ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολέγια, ΙΕΚ.
Η τακτική που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες και την τρικομματική κυβέρνηση ήταν η σύνδεση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων με τα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων τους, το μικρό αριθμό εισακτέων, την αναλογία εισακτέων/ «ενεργών» φοιτητών. Έτσι παρουσιάζουν τις προτάσεις ως προσπάθεια «εξορθολογισμού» και εξοικονόμησης πόρων/προσωπικού.
Αποκρύβουν το ουσιαστικό: ότι το βασικό κριτήριο είναι η προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων των Τμημάτων, η «προσφορά» τους στην επιχειρηματικότητα και στην παροχή «επιχειρηματικών δεξιοτήτων» που χρειάζονται οι εργοδότες. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι οι αναδιαρθρώσεις δεν είναι «πρόχειρες», όπως λένε όλα τα άλλα κόμματα, ούτε αποτελούν μόνο ένα δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Αντίθετα, είναι άρρηκτα δεμένες με το στρατηγικό σχεδιασμό εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, δεμένες με τις εξελίξεις στους διάφορους κλάδους, τους σχεδιασμούς ισχυροποίησης του αστικού κράτους.
Δυστυχώς οι διοικήσεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες στα ΤΕΙ, όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν στις αναδιαρθρώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όπως και στην περίπτωση του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας τις υιοθετούν και τις υλοποιούν. Δυστυχώς και οι όποιες αντιδράσεις (και από μερίδα σπουδαστών) υπάρχουν, δεν έχουν ίχνος διαφωνίας για το τι Ανώτατη Εκπαίδευση χτίζεται, αλλά επιχειρηματολογούν στενά γιατί δεν πρέπει να κλείσει «το δικό μας Τμήμα».
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι και οι τοπικοί φορείς στο σύνολό τους στην ίδια επιχειρηματολογία επικεντρώνονται αποφεύγοντας να αναδείξουν το πρόβλημα στην ουσία του.
Η ΝΔ παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ των συγχωνεύσεων και καταργήσεων (άλλωστε σαν κορμός της τρικομματικής κυβλερνησης τις υλοποιεί), με αγοραία κριτήρια, αλλά για το κάθε τμήμα ξεχωριστά τοπικά οι βουλευτές της, πολιτευτές και διάφοροι εκλεγμένοι της υποστηρίζουν τη διατήρησή του. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται να ζητά τον εξορθολογισμό, με άξονα βέβαια τις στοχεύσεις του κεφαλαίου.
Να μην υποτιμηθούν οι υποτιθέμενες «ακομμάτιστες» πρωτοβουλίες που άλλοτε σιγοντάρονται και άλλοτε στηρίζονται ανοιχτά από όλες τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού(ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.), που στο πρόβλημα της ανεργίας αντιπαραβάλλουν το δήθεν «ισχυρό πτυχίο». Ταυτόχρονα, τα επιχειρήματά τους μένουν πάλι στην αντισυνταγματικότητα και στην προχειρότητα των συγχωνεύσεων, αποπροσανατολίζοντας από το κύριο, ότι αποτελούν ραχοκοκαλιά της προσαρμογής της ΑΕ στις μονοπωλιακές επιταγές.
Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ δηλώνει την αντίθεση της στην απόφαση για κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος και καλεί τους σπουδαστές, τους καθηγητές, τους γονείς, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, να δώσουμε τη μάχη με άξονα να μην πληρώσει τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης κανένας σπουδαστής και εργαζόμενος.
Διεκδικούμε:
• Κανένας σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών-να ολοκληρώνει τις σπουδές απερίσπαστος στο Τμήμα που εντάχθηκε-να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές του.
• Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει πραγματικά λύση στο ζήτημα των συγχωνεύσεων -κλεισιμάτων Τμημάτων, που μπορεί να απαντήσει από τη σκοπιά των συμφερόντων των παιδιών από φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και των αναγκών της επιστήμης, είναι η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με κεντρικό σχεδιασμό. Είναι πρόταση που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, που πατάει σε επιστημονική ανάλυση - τεκμηρίωση της διάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προτάσσοντας τη θέση για ένα Τμήμα/επιστημονικό αντικείμενο. Είναι πρόταση που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της Παιδείας των λαϊκών συμφερόντων, που μπορεί να συνδέσει την εκπαίδευση με μια πραγματικά φιλολαϊκή ανάπτυξη.

Ν.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ TΟΥ ΚΚΕ

1 σχόλιο:

  1. "ένα Τμήμα/επιστημονικό αντικείμενο" προτείνει το ΚΚΕ. Μα αυτό δεν κάνει και η κυβέρνηση; Κλείνει το τμήμα διατροφής και διαιτολογίας στη Καρδίτσα, κλείνει και το αντίστοιχο της Κρήτης (Σητεία) ώστε να μείνει "ένα Τμήμα/επιστημονικό αντικείμενο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή