Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαίωμα του λαού στη δωρεάν δημόσια υγεία


Της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της Καρδίτσας να αναλογιστεί το βαθμό της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση, ενδεικτική του πως αντιμετωπίζεται η Υγεία από τη νέα κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.
Στο Γ.Ν. Καρδίτσας δεν υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες γαστρεντερολόγος και για οτιδήποτε χρειαστεί ο ασθενής ή μεταφέρεται μετά από μέρες σε νοσοκομεία γειτονικών νομών ή αναλαμβάνει ο ίδιος να φέρει ιδιώτη μέσα στο νοσοκομείο για ιατρικές συμβουλές. Από τον Ιούλιο το νοσοκομείο δεν έχει ούτε νευρολόγο. Επιπλέον, πολλές ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ΩΡΛ, γυναικολόγος) δεν εφημερεύουν καθημερινά, αλλά εναλλάξ με το Γ.Ν. Τρικάλων, υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε προσωπικό στο Ακτινολογικό. Οι ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα είναι τεράστιες. Συχνά για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους αναλώσιμα, όπως νυστέρια, γάζες, ουροκαθετήρες, κάτι που ισχύει και για τα Κ.Υ. του νομού.

Πολλοί από τους κατοίκους των χωριών του νομού δεν έχουν ούτε πρόσβαση στο νοσοκομείο ή στα Κ.Υ. σε περίπτωση που αυτό χρειασθεί, λόγω ελλείψεων στα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. Έτσι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί για τη μεταφορά τους. Τα 5€ στα εξωτερικά ιατρεία και στα Κ.Υ. έχουν καθιερωθεί και πλέον συζητιέται να μπει εισιτήριο και στα επείγοντα. Αυτά σε συνδυασμό με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν μετατρέψει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, με πρόσβαση σε λίγους, με όλο και πιο κακή ποιότητα υπηρεσιών.
Επίσης, με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ εξισώνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και η παροχή των υπηρεσιών γίνεται με συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους «παρόχους υγείας» στη βάση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στις διαγνωστικές εξετάσεις έχει φτάσει το 15%, στα φάρμακα το 25% στις περισσότερες κατηγορίες και για τα αναλώσιμα διαφόρων ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα επιθέματα, τις φυσιοθεραπείες και τις λουτροθεραπείες μπαίνει πλαφόν που καλύπτει ελάχιστο ποσοστό από την αξία τους. Μαχαίρι μπαίνει και στις διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου (μαστογραφία - test Pap – PSA).Ταυτόχρονα περικόπτονται από τον ΕΟΠΥΥ 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014.
Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για παροχές υγείας είναι «σπατάλη» και τα νέα μέτρα αδειάσματος των ταμείων «νοικοκύρεμα». Για το Κ.Κ.Ε. η Υγεία του λαού είναι βασικό ζήτημα πάλης. Η πρόταση μας μπορεί να ικανοποιήσει τις άμεσες, σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φάρμακα.
Σύστημα Π.Φ.Υ. προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Όλα αυτά θα υλοποιούνται μέσα από την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους σε όλους τους δήμους, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό και τη σύνθεση του πληθυσμού, τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες, σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων, σχολών, αθλητικών χώρων. Θα είναι διασυνδεδεμένα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ανεπτυγμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα επείγουσας ιατρικής (Ε.Κ.Α.Β.). Βασικό κριτήριο αυτού του συστήματος είναι να εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη παροχή όλων των υπηρεσιών, όλο το 24ωρο, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης κλπ.
Η πρόταση του Κ.Κ.Ε. για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας για όλους είναι και άμεση και υλοποιήσιμη στο σήμερα, όταν ο λαός με την πάλη του συγκρουστεί με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ευρωμονόδρομου που για να υπηρετήσουν μια χούφτα πλουτοκράτες, απαιτούν όλο και περισσότερες θυσίες και περικοπές από τις ανάγκες μας.
Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως αναγκαίο να παρθούν κάποια μέτρα για την άμεση ικανοποίηση βασικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων:
·                                 Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ., των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.  Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία -πρόνοια- φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση. Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
·                                 Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
·                                 Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων ή προνοιακών ιδρυμάτων. Να επαναλειτουργήσουν ειδικές υγειονομικές μονάδες που καταργήθηκαν. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας
·                                 Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.
·                                 Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία-τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.
·                                 Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
·                                 Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και .καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες  με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
·                                 Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά.
·                                 Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
·                                 Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι φαρμακοποιοί, τα λαϊκά στρώματα, όλοι  μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να μην πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά τους τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομικής  κρίσης.
Όλοι μαζί με τον αγώνα μας να αποκαλύψουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που οφείλονται στις αντιλαϊκές και αντιασφαλιστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και έφεραν τον ΕΟΠΥΥ και τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και το λαό στη σημερινή κατάντια, για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου και τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον τομέα της Υγείας.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου